Ecurie Freres d'Armes voegt een all-female support truck toe aan de Dakar Classic van 2025

12/03/2024 16:08
Dakar Rally

Na het overslaan van de Dakar Classic van 2024, zal Ecurie Frères d'Armes in 2025 terugkeren met hun vlaggenschip 1990 Peugeot P4, vergezeld door een nieuwe assistentietruck bestuurd door een volledig vrouwelijke bemanning.

Het team is gespecialiseerd in het inzetten van oude militaire voertuigen in cross-country rally's, bestuurd door leden van de Franse strijdkrachten. Mickaël Ranchin en Philippe Robert debuteerden met het team in de Dakar Classic van 2023, waar ze in totaal op de veertigste plaats eindigden. Ranchin raakte gewond door een anti-tankmijn tijdens zijn dienst in Operatie Barkhane in Mali, terwijl Robert een veteraan is die zijn been verloor bij een motorongeluk. Team eigenaren Emmanuel en Sandra Rivière reden ook de Classic in een 1983 ALM ACMAT TPK-truck die zeventigste eindigde.

Hoewel de Dakar Classic is gereserveerd voor voertuigen gebouwd vóór 1999, worden zowel de Peugeot P4 als de ACMAT TPK vandaag de dag nog steeds militair gebruikt. Het team heeft niet gespecificeerd welk type truck het volledig vrouwelijke team zal gebruiken, hoewel de ACMAT uiteraard een optie is. Ecurie Frères d'Armes heeft plannen om zowel veteranen als partners van militair personeel in de bemanning van de truck op te nemen.

"Voortbouwend op dit succes en de opgedane ervaring, hebben onze vrijwilligers zich ten doel gesteld dit project te herhalen in januari 2025, waarbij het wordt opengesteld voor een groter aantal begunstigden," begint een verklaring van het team. "Bovendien leek het, om een mannelijke bemanning tegen te gaan, gepast om een kans te geven aan een vrouwelijke bemanning. Bovendien was het noodzakelijk om dit buitengewone menselijke avontuur met zoveel mogelijk mensen te delen om bij te dragen aan de erkenning van de zaak van de gewonden.

Bovendien heeft ons team er bewust voor gekozen zich te richten op drie hoofdgebieden: het bieden van psychologische ondersteuning vanaf het begin van de avontuurlijke voorbereiding om de gewonden te begeleiden, het aannemen van een eco-verantwoorde aanpak bij de voorbereiding en uitvoering van het evenement, en het betrekken van de vrouwelijke bemanning bij een echte racetruck.

Om dit te bereiken, hebben sommige particuliere of institutionele partners al hun steun vernieuwd of zijn ze van plan dit te doen, terwijl anderen zich met enthousiasme bij het avontuur hebben aangesloten. Wij bedanken hen hartelijk en zij zullen binnenkort allemaal individueel worden erkend. De weg is echter nog lang en de tijd dringt als we onze deelname willen veiligstellen."

Hoewel er teams zijn geweest in de Dakar Rally waar zowel de bestuurder als de co-bestuurder vrouwen zijn, zijn er slechts twee gevallen waarbij dit geldt voor alle drie de leden van een truck. Het meest recente geval deed zich voor in de race van januari, toen Anja Van Loon, Floor Maten en Marije van Ettekoven op de twaalfde plaats eindigden in de Truck-categorie. Twee decennia eerder eindigde Véronique Jacquot op de negenentwintigste plaats in de 2004 Paris-Dakar Rally naast Géraldine Brucy en Uta Baier.

Ecurie Frères d'Armes richt zich momenteel op het opknappen van het chassis van de Peugeot om roest te verwijderen.


created: 15/07/2024 20:36 updated: 12/03/2024 16:08 bron