Dacia Sandriders: De Nieuwe Sensatie van Dakar 2025 en het Wereldkampioenschap Rally-Raid

13/03/2024 14:35
Dakar Rally

De autowereld staat op zijn kop met de onthulling van de Dacia Sandriders op de Geneva Motor Show. Dit revolutionaire prototype zal in 2025 voor het eerst deelnemen aan de Dakar Rally, voordat het deelneemt aan het World Rally-Raid Championship. De Sandrider is een uniek voertuig dat speciaal is ontworpen voor rally-raid, met de sportieve expertise van de Renault Group en de ondersteuning van Prodrive, een Brits bedrijf gespecialiseerd in autosport. Daarnaast is Aramco ook betrokken voor het gebruik van synthetische brandstof, waardoor het brandstofverbruik aanzienlijk wordt verminderd. Het totale gewicht van de Sandrider is met ongeveer 15 kg verminderd ten opzichte van vergelijkbare prototypes, door gebruik te maken van een lichter buizenframe, het elimineren van overbodige carrosseriepanelen en het toepassen van carbon voor andere panelen. Bovendien is er gekozen voor een compacter en lichter V6 3-liter biturbomotor met een vermogen van 360 pk en 539 Nm koppel. Dit alles draagt bij aan een verbeterd brandstofverbruik en betere prestaties.

De aerodynamica van de Sandrider is zorgvuldig ontworpen om de luchtweerstand met 10% te verminderen en de downforce met 40% ten opzichte van vergelijkbare prototypes. Het interieur van de Sandrider is afgestemd op de behoeften van de coureurs, met een modulair dashboard dat elke bemanning in staat stelt om de ergonomie en de plaatsing van bepaalde elementen naar wens aan te passen. Verder zijn de Sabelt-stoelen voorzien van specifieke antibacteriële stoffen die de vochtigheid reguleren, en zijn de reservebanden niet afgedekt om ze gemakkelijker te kunnen gebruiken. Met BF Goodrich-banden garandeert de Sandrider optimale grip op alle oppervlakken, met maximale weerstand tegen stoten en lekrijden.

Het officiële Dacia-team voor het World Rally-Raid Championship zal bestaan uit drie bemanningen met uiteenlopende ervaring, waaronder bekende namen als Sebastien Loeb en Nasser Al-Attiyah. Deze onthulling belooft een spannende toekomst voor Dacia en de wereld van rally-raid, met de Sandriders die de lat hoger legt voor de concurrentie en een nieuwe standaard zet voor innovatie en prestaties.


created: 15/07/2024 20:01 updated: 13/03/2024 14:35 bron