Dacia Sandrider: De Nieuwe Uitdager van Sébastien Loeb voor Dakar 2025

30/01/2024 16:59
Dakar Rally

De Dacia Sandrider, die in 2025 deel zal nemen aan de Dakar-rally, is de nieuwste uitdaging van het merk. Dacia, bekend om het bouwen van betaalbare auto's, komt nu met een op maat gemaakte raceauto. Het feit dat een budgetmerk als Dacia zich waagt aan een dergelijk extravagante onderneming is opmerkelijk, maar vooral indrukwekkend.

De Sandrider is geen opgevoerde Duster die klaar is voor de Dakar, maar een volledig nieuw ontwerp. De auto is gebouwd voor de beroemde woestijnrally en het World Rally Raid Championship van 2025. De auto heeft een op maat gemaakt buizenframe, bekleed met minimaal koolstofvezel, geoptimaliseerd voor zo min mogelijk materiaalgebruik. Gewichtsbesparing en aerodynamica stonden centraal bij de ontwikkeling, met 15 kg minder gewicht en respectievelijk 10% minder luchtweerstand en 40% minder opwaartse druk.

De Sandrider wordt aangedreven door een 3.0-liter twin-turbo V6 benzinemotor met 365 pk en 539 Nm koppel, gemonteerd in het midden van de auto. De kracht wordt overgebracht via een zesversnellingsbak naar alle vier de wielen, die zijn uitgerust met enorme 37-inch BF Goodrich banden. De auto is voorzien van innovaties zoals anti-infrarood pigmenten in de carrosserie om de temperatuur in de cabine te verlagen, antibacteriële en vochtregulerende bekleding van de stoelen, en anti-reflecterende verf op het bovenste deel van het dashboard voor optimale zichtbaarheid voor de bestuurder.

De ervaring van de coureurs, waaronder Sébastien Loeb, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de Sandrider. Loeb, samen met rallyrijder Cristina Gutierrez Herrero en tweevoudig WRRC-kampioen Nasser Al-Attiyah, zal deelnemen aan de Dakar-rally van 2025 met de Sandrider. De auto zal zijn competitiedebuut maken tijdens de Rallye du Maroc, de Marokkaanse etappe van het World Rally Raid Championship in oktober 2024.

De Dacia Sandrider belichaamt duidelijk de filosofie van het merk. Het is een deelname aan een sportieve uitdaging, iets wat nieuw is voor Dacia, maar het doet dit op een manier die minimalisme en noodzaak verkent door alleen de essentiële elementen te behouden. Een opmerkelijke prestatie van het merk, dat bekend staat om zijn betaalbare auto's. We kijken er naar uit om de Sandrider in actie te zien tijdens de Dakar-rally van 2025.


created: 15/07/2024 18:53 updated: 30/01/2024 16:59 bron